"Czas na witaminy, kapustę kisimy"- zajęcia kulinarne w gr. "Sówki"
23 października w ramach realizacji tematu „Domowe przetwory” przedszkolaki z grupy „Sówki” uczestniczyły w warsztatach kulinarnych „Czas na witaminy kapustę kisimy”. Podczas wspólnych zajęć dzieci poznały różne gatunki kapusty, oraz jej walory smakowe i zdrowotne. Dowiedziały się jak kiszono kapustę dawniej i dziś, oraz jakie były kolejne etapy przygotowywania jej. Podczas zajęć praktycznych dzieci z pomocą pań szatkowały kapustę, tarły marchewkę a potem wszystko przyprawiały solą i koperkiem. Tak przygotowane warzywa układały warstwami w kamiennym garnku i ugniatały by kapusta puściła sok. Następnie naczynie z kapustą zostało umieszczone w przedszkolnej spiżarni gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji a za około 2 tygodnie sprawdzić jak smakuje bogata w witaminy kiszona kapusta.
